Seminariet riktade sig till Håll Nollans medlemmar inom bygg- och fastighetsbranschen som själva brottas med frågan eller som helt enkelt ville lära sig mer och få praktiska exempel på hur man kan stötta andra.

Inbjudna föreläsare var Lena Kecklund, MTO, Lise-Lotte Rydén, Veidekke, Johan Lundin, WPS och Maria Wernius, Skanska. Seminariet började med att Ulrika Dolietis, VD, Håll Nollan, hälsade alla välkomna och berättade om Håll Nollans arbete för säkrare byggarbetsplats och vad som händer i framtiden.

-På ett år har vi vuxit till 42 medlemmar vilket är 3 gånger så många som när vi bildades vilket är väldigt glädjande för oss och för hela branschen. Det är bara genom att samarbeta vi kan nå verklig förändring och minska skadorna på våra byggen, säger Ulrika.

Därefter var det dags för Lena Kecklund, VD, MTO som beskrev grunderna i riskanalys och flera praktiska exempel på användningsområden. Lise-Lott Rydén från Veidekke av sedan sina sina bästa tips på hur man kan stötta arbetsplatserna att göra bättre riskanalyser.

- En av framgångsfaktorerna är delaktighet från alla i arbetsgruppen, de som är ute och jobbar på plats är ju de som är bäst i världen på att veta vilka risker det finns på just deras arbetsplats. Sedan kan vi som är skyddsombud och övriga stötta och bidra med våra erfarenheter, menar Lise-Lott Rydén, Veidekke

Johan Lundin är verksamhetsansvarig för risk på WSP beskrev bland annat vikten av att lägga tid på att analysera och kommunicera resultatet av en riskanalys.

-En av fallgroparna är att riskanlysen stannar vid ”standardmomenten” – 13 punktslistan från AMV. Men vi måsta använda hjärnan också. Och tänka på vad som skulle kunna hända utöver det som står på listan, menar Johan.

Avslutande föreläsare var Marie Wernius, arbetsmiljöutvecklare på Skanska, som berättade hur de fick bättre riskanalyser på Nya Karolinska. - När alla hängde på tåget och började hjälpas åt blev det stora positiva effekter som syntes i siffrorna, säger Maria.

Håll Nollan planerar flera spännande seminarier i framtiden. Nästa på tur är den 20 juni – med temat ”Att bygga en säkerhetskultur”. Våra föreläsare Marcus Lavin, MTO expert och Fredrik Rosengren, författare och ägare av Rosengren EHS Consulting och guidar oss genom vilka framgångsfaktorer och fallgropar och hur man med hjälp av beteendeanalyser kan förändra attityder och motivera anställda att agera säkrare.

Håll utkik här på vår hemsida och följ oss gärna på Facebook där vi lägger ut alla våra seminarier.

FILMAT MATERIAL

Missade du seminariet eller vill se presentationerna igen? Här hittar du länkar till presentationerna filmade:

Publicerad
Senast uppdaterad