Det slår mig hur svårt det kan vara att bryta ett invant beteende även om vi vet konsekvenserna, bara för att det ligger långt fram i tiden. Något som däremot pågår här och nu är höst och vintervädret, med de risker det innebär med kraftig blåst och halka.

Det är inte ovanligt att material blåser iväg för att det inte är tillräckligt säkrat eller att lastpallen som användes för att säkra materialet i värsta fall lossnar och blåser på någon. Ställningar med väderskydd är också en risk, för även om väderskyddet släpper, och ställningen står kvar, så kanske skyddet faller ner på allmän väg där kanske du eller någon annan kör? En platschef hos en av våra medlemmar berättade hur hon beslutade ta ner vissa delar innan stormen, för att sedan sätta upp igen. Det är bra agerat och visar att man tar säkerheten på allvar.

"Att arbeta i byggbranschen ska inte vara farligare än någon annan bransch – tvärtom, vi ska vara i framkant".

Då kommer vi osökt in på säkerhetskulturen och där vi haft förmånen att träffa inspiratörer, kunniga föreläsare och ni medlemmar som så frikostigt har delat med er av er kunskap. TACK! Jag vet att det sker massor av aktivt arbetsmiljöarbete hos er medlemmar- och är övertygad om att dela med oss av dessa är en av de viktigaste vägarna att gå för att vi tillsammans ska vända statistiken. Att arbeta i byggbranschen ska inte vara farligare än någon annan bransch – tvärtom, vi ska vara i framkant.

Under hösten fortsätter vi vårt arbete med att dela våra erfarenheter via våra seminarier och säkerhetsbesök på plats på våra medlemmars byggen. Samt inte minst vårt högprioriterade projekt att skapa gemensam branschstandard. Läs mer om det här på vår hemsida samt i våra medlemsbrev. Hoppas vi ses i höst!

Hälsningar,

Ulrika

VD, Håll Nollan

Publicerad
Senast uppdaterad