När det som inte får hända händer.

När jag skriver till dig är det nästan på dagen två år sedan Håll Nollan lanserades. Jag minns förväntan, beslutsamheten och glädjen över att stå på scenen tillsammans med grundarna på Cirkus i Stockholm under Årets bygge. Vi hade bestämt oss – nu måste det bli ett slut på olyckorna inom bygg- och fastighetsbranschen.

Två år senare, på exakt samma scen kommer vi om några dagar dela ut vårt första arbetsmiljöpris. Jag är otroligt stolt över det arbete och engagemang som ni medlemmar lägger när det gäller arbetsmiljö och säkerhet, såväl det egna arbetet som det ni bidrar med i Håll Nollans olika arbetsgrupper.

Under dessa två är har vi bland annat har vuxit från 13 till 60 medlemmar, arrangerat 7 seminarier, haft tre säkerhetsbesök på medlemmars byggen och våra branschstandarder och arbetsmiljöguider för byggherrar som för entreprenörer kommer publiceras inom kort.

Men vi har ännu lång väg kvar. Efter den senaste tidens dystra siffror om att antalet dödsfall i byggbranschen ökade från nio till tolv personer är det lätt att nedslås. Tolv förlorade liv och otaliga närstående föräldrar, barn, syskon, vänner och arbetskamrater som drabbas. Det är oacceptabelt. Det får inte hända. Och det är en påminnelse om hur viktigt vårt arbete är.

När jag blickar framåt så ser jag fram emot de kommande två åren med förväntan och tillförsikt. Ett mycket speciellt tillfälle är till exempel vår ledarskapsutbildning i säkerhetskultur den 30 september. Då samlar vi samtliga våra medlemmars chefsrepresentanter och VD:ar under ett och samma tak för en skräddarsydd interaktiv utbildning i kanske det viktigaste av allt: Hur bygger man som ledare en säkerhetskultur? Det är helt unikt. Och ett yttersta bevis på att vi aldrig konkurrerar med människors liv och hälsa. Det om något kallar jag att samverka. Du har väl förresten anmält dig?

Vi kommer fortsätta att arbeta för att nå nollvisionen ända tills det inte längre är en vision – utan en realitet. Du, jag och vi som är medlemmar har alla en viktig del i att nå målet. Några exempel på vägar dit kan du läsa om här på vår hemsida och i vår kalender för kommande aktiviteter.

Önskar dig en ”sol-säker” vår!

Hälsningar,
Ulrika

Publicerad
Senast uppdaterad