Har du redan huvudet i resväskan?

Sköna maj är kommen och tankarna på sommar och semester börjar redan göra sig påminda. Visst är det härligt? Men på vissa byggarbetsplatser kommer arbetet pågå när vi andra är lediga. Om du inte redan nu har planerat för hur arbetet ska bedrivas under semestern är det hög tid att göra det nu. Ska några av dina byggarbetsplatser ha produktion under semestern? Vem ansvarar och har hen rätt kompetens? Har ni planerat för överlämningar och genomgång av säkerhetsrutiner? Hur ser rutinerna ut vid en eventuell allvarlig olycka?

Jag vill inte förstöra semesterstämningen men faktum är att när sommaren och semestrarna börjar så ökar också olycksrisken. När klockan börjar närma sig hemgång och tankarna vandrar iväg mot badstränder, hängmattor och packade resväskor är det lätt hänt att man tar den där genvägen och skarvar med säkerheten för att spara några extra sekunder. Om man dessutom har en ersättare som leder arbetet, praktikanter som kanske inte ser riskerna och vågar säga ifrån så det kan få ödesdigra konsekvenser. Förra året ökade antalet byggolyckor med hela 10% under sommarmånaderna jämfört med tidigare år.

Men det finns några enkla tips på hur du kan se till att de som arbetar på dina arbetsplatser jobbar säkert inför och även under semestern. Det första steget är att vara medveten om den ökade risken och bemanna de arbetsplatser som ska ha arbetet igång. Inför semestern är det även bra att skapa ett ökat fokus genom att ha korta säkerhetsmöten med alla på arbetsplatsen.

Att samlas och kort prata igenom om varför vi samlats ” vi vill att ni alla ska gå på semestern oskadda” att det är lätt för oss alla att ”ha huvudet i resväskan” i stället för vara här och nu och vilka konsekvenser det kan få, men även prata igenom vad vi vill att var och en ska göra. Även ett jobb sista veckan innan semestern ska planeras och planen ska följas, att du vill att alla påminner sina arbetskamrater om man ser att hen avviker från planen. Visa att du bryr dig och säg till när du ser någon som har ett riskfyllt beteende. Så att du och dina arbetskamrater kan ses i fikarummet efter sommaren och prata semesterminnen istället för om olyckor.

Vill du ha fler tips om hur man skapar säkrare byggen? Då ska du läsa om Håll Nollans gemensamma arbetssätt här som våra medlemmar arbetat fram under det senaste året - och som vi med stolthet nu lanserar. Stort tack alla involverade som har arbetat stenhårt med att ta fram något helt unikt - gemensamma riktlinjer som räddar liv.

Önskar dig en härlig och säker sommar!

Hälsningar,
Ulrika

Publicerad
Senast uppdaterad