Guiden vänder sig alla som arbetar med formkonstruktioner eller skapar förutsättningar för dessa. Det kan till exempel vara byggherrar, de som projekterar själva bron, de som handlar upp konstruktör av form och formställning, de som uppför formställning och form samt de som granskar dessa.

- Formkonstruktioner är ett stort komplext riskområde. Nu gäller det att guiden sprids och börjar användas bland byggherrar, projektörer och platschefer, säger Ulrika Dolietis, VD, Håll Nollan.

Guiden ska fungera som en vägledning för att ingen ska behöva skadas på grund av en form eller formställning rasar vid uppförande eller demontering.

Ansvar för helheten förebygger olyckor

En av nycklarna till att förebygga olyckor är att en person har ett ansvar för helheten och att de olika stegen blir genomförda, samt att säkerställa att de olika delarnas konstruktioner tillsammans blir säkert. Även mötesformer där kunskap och förståelse överförs mellan olika aktörer samt avstämningar och gemensamma kontroller bidrar till säkerheten.

Arbetsmiljöguiden beskriver bland annat hur man kan skapa bra villkor, olika aktörers roller och uppdrag, tips på agendor och checklistor m.m.

Arbetsgruppen som tagit fram guiden består av Håll Nollan och olika kompetenser inom formställningsprojekt vilka representeras av Trafikverket, Skanska, Britek och Layher. Projektet inleddes med en workshop med ett 40 tal av Håll Nollans medlemmar och efter uppföljningsseminarium och remissrundor är nu äntligen ett verktyg tillgängligt.

- Arbetsgruppen har varit fantastisk att jobba med. Alla är väldigt pålästa och gjorde verkligen sina hemläxor. En liten grupp med olika profiler men som kompletterar varandra bra, från projektering till produktion. Väldigt prestigelösa och alla har lyssnat på varandra, berättar Ulrika Dolietis

Guiden finns att ladda ner kostnadsfritt på Håll Nollans webbsida samt presenteras på Brobyggardagen den 27/1 på Svenska Mässan i Göteborg.

LADDA NER GUIDEN HÄR

Publicerad
Senast uppdaterad