En annorlunda jul.

Julen närmar sig med stormsteg. Det sista ska hinnas med både i yrkeslivet och med julbestyr, men i år blir julen inte sig lik. I år får vi hitta nya sätt att fira på. Jag är väldigt tacksam för att jag har alla mina nära och kära friska och kan fira jul med dem, även om det kommer att ske i omgångar och i vissa fall utomhus.


Covid-19 påverkar inte bara julen utan har fått stora delar av samhället att ställa om och den digitala mötesvärlden har blivit en normalitet för många av oss. Trots rekommendationer om hemarbete är detta förstås omöjligt för de som arbetar ute i produktionen i våra bygg- och anläggningsprojekt. Alla har arbetat hårt med olika typer av säkerhetsåtgärder för att undvika smitta på våra byggarbetsplatser och i de allra flesta fall har det gått väldigt bra. En stor eloge till er alla!

I år har byggbranschen och Sverige som helhet haft färre dödsolyckor än samma period tidigare år. Det är verkligen glädjande för varje olycka är alltid en för mycket och det är en påminnelse om hur viktigt vårt arbete är. Vi kommer aldrig någonsin att ge upp, och jag är så oerhört stolt över vad vi tillsammans har åstadkommit under det här året.

Vi fick via webbinarier ta del av våra arbetsmiljöprisfinalisters goda exempel, flera byggherrar har delat erfarenheter kring sin pågående implementering av byggherrarnas gemensamma arbetssätt och byggherreutbildningen ”Före bygga - byggherrens roll för en säker arbetsmiljö” genomförs för tillfället digitalt. Lägg därtill att vi för första gången genomförde Håll Nollans Säkerhetspush och att vi publicerat ett antal arbetsmiljöguider som är ett annat sätt att dela goda exempel. Bland annat har vi nyss publicerat arbetsmiljöguider för personlig skyddsutrustning, arbetsmiljöindikatorer och för säker projektering. I januari lanserar vi arbetsmiljöguider för riskbedömning av arbetsmoment samt lossning av gods. Vi är även i sluttampen med att färdigställa ett förslag till Håll Nollans färdplan mot noll olyckor som kommer att gå ut på remiss i början av 2021.

Tack alla ni som har varit och är delaktiga i arbetet och bidrar! Ni ställer alltid upp. Det spelar ingen roll om det handlar om att hålla presentationer på våra webbinarier, delta i olika arbetsgrupper, svara på remisser eller som nu delta i framtagandet av den färdplanen.

Med detta i åtanke ser jag fram emot vad vi kommer att åstadkomma under nästa år. På vår hemsida och i vårt medlemsbrev kan du läsa mer om de spännande projekt och initiativ som är på gång. Jag vill också passa på att önska dig och dina nära och kära en riktigt god jul och gott nytt år.

Vinterhälsningar,
Ulrika

Publicerad
Senast uppdaterad